Katrine Fredriksen

Tett på

Katrine Fredriksen
Tett på
tett paa2.jpg

Julie Brodtkorb, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), var på besøk hos Risa 26. november. Det meste av dagen gikk med til besøk på lærlingesenteret på Eikeland Gård. Det gjorde inntrykk.

– Det var virkelig en opplevelse. Jeg møtte lærlinger og fikk se hvordan Risa tenker rundt totalopplevelsen for en lærling, hvordan de får mest mulig lærdom ut av oppholdene her samtidig som det bygger Risa-kultur. Jeg har ikke besøkt lignende steder før, sier hun. 

– Jeg lurer faktisk på å ta en ferieuke som lærling hos Risa, hvis jeg innfrir opptakskravene. I sommer var jeg i Mosjøen for en annen maskinentreprenør etter å ha tatt sikkerhetskurset og arbeidsvarslingskurs. Jeg fikk praksis både på dumper, gravemaskin og hjullaster, men skulle gjerne hatt mer praksis, sier hun og mener det seriøst.

– Skal du gjøre en god jobb på toppen av en organisasjon, må du forstå det som skjer der ute. Du må kjenne alle ledd. Jeg lærte mye gjennom å sitte på brakka og høre på diskusjoner og problemstillinger som opptok arbeidsfolkene. Og du blir sliten av 12 timer i en dumper. Mye mer enn 15 timer på kontor.

– Jeg merker på Bjørn Risa at han er veldig tett på og kjenner alle ledd. Han snakker helt naturlig med lærlingene om behov og muligheter. Om hva de tenker. Risa har virkelig fokus på de unge. De er langt fremme på mange områder og et viktig medlem av MEF. Vi trenger en samlet bransje for å oppnå bedre rammevilkår, sier direktøren som representerer over 2100 norske maskinentreprenører.

Slåss for medlemmene
MEF går i krigen for bransjen og slåss for de viktige sakene: Størrelsen på kontraktene er en av utfordringene. 

– Selv de aller største entreprenørene er bekymret for risikoen de må påta seg. Det er flere milliarder kroner som tilbakeholdes av Statens vegvesen på grunn av tvister. Entreprenørene blir sittende som bank for staten og må samtidig betale merverdiavgift på omtvistede beløp. De har selvsagt stor innvirkning på likviditeten og handlekraften til entreprenørene. Nå jobber vi sammen med Statens vegvesen og Norsk Standard for å forsøke å finne mer hensiktsmessige kontraktstyper.

– En annen utfordring er omorganiseringen hvor fylkeskommunene skal overta en rekke ansvarsområder fra Statens vegvesen. Dette har slått kraftig ut i Rogaland hvor flere veiprosjekter er lagt på is. Entreprenører har måttet permittere og får ikke svar på når prosjektene kommer i gang igjen. MEF jobber med å få fylkeskommunen til å forstå at situasjonen er prekær, at de faktisk leker med norske arbeidsplasser. Vi har også tatt opp temaet i spørretimen i Stortinget flere ganger, og har møte med statssekretæren i Samferdselsdepartementet første uka i desember.

– En tredje utfordring er vann- og avløpsnettet. Alle er enige om at behovet for utbedringer er stort, men ingen setter i gang. Derfor drar vi nå på turne fra kommune til kommune, der vi snakker med politikere og bruker lokal presse for å informere om hvor dårlig vann- og avløpsnettet er.

– Utenlandske aktører er også en utfordring. Når utenlandske entreprenører får kontrakter fordi ingen norske har referanseprosjekter i samme størrelse gjør en det vanskelig for norske entreprenører. Da får norske aktører en konkurranseulempe i forhodl til utenlandske.

Skodd for framtida
– Anleggsbransjen vil utvikle seg mye framover. Teknologi og økt effektivitet vil være et krav. MEF-skolen har mye fokus på dette og retter blikket framover. Det grønne skiftet vil også prege bransjen. Her har vi en utfordring i å få fram mye av det vi faktisk gjør som bransje og påvirke myndighetene slik at de kan gjøre det mer lønnsomt for entreprenørene å skifte til miljøvennlig utstyr. Dagens avskrivningsregler fører til det
motsatte, legger hun til og nevner samtidig at MEF arbeider aktivt med dette mot myndighetene.

Men det kanskje aller viktigste er å være engasjert i framtidas arbeidskraft, slik Risa er med lærlingene. Det skaper en bærekraftig og framtidsrettet bedrift, sier hun og nevner nok en gang hvor viktig det er at eieren er tett på og kjenner alle leddene i bedriften. Min er faring er at vi i anleggsbransjen er særdeles flinke med lærlinger. Bransjen er Norgesmestre i lærlinger! Og kunnskapsministeren hadde nok likt å se Eikeland gård og møte med lærlingene der.