anette wold

Arbeidsvarsling

anette wold
Arbeidsvarsling

I Rongaren på Nærbø er Einar Skavland godt i gang med under visningen. Trafikkdirigenter sitter på skolebenken og skal ha dagskurs i trafikkavvikling. En dag i uka holder Einar forskjellige kurs innen dette fagområdet. Han har ansvaret for 26 dirigenter som jobber internt og eksternt.

Faget engasjerer Einar. Han snakker seg fort varm på vegne av folkene sine. Sikkerhet er essensielt når potensialet for skader er stort. Dirigentene er utsatt, og eksemplene er mange på dirigenter som har stupt i grøfta for å unngå å bli påkjørt.

“Teori er en ting, men du bør ta deg en tur ut for å treffe de som står på ute på veien”, sier Einar.

Som sagt, så gjort. Det er en sur høstdag i starten av oktober på Tjelta, like ved Sola Flyplass. Det småregner og dampen står opp fra den nylagte asfalten. Midt i røyken og blinkende gule lys står Christian Nygård og stanser biler på vei mot Sta vanger. Idet ledebilen kommer opp ved siden, roper Daniel Sandvik til meg at det er bare og hoppe inn. Vel inne i bilen får jeg vite at de startet jobben her klokka 20.00 og regner med å holde på til klokka 06.00 neste dag.

Daniel har jobbet med dette i litt over ett år. Han jobbet tidligere som webdesigner, men ønsket en jobb som var mindre stillesittende. “Jeg har ikke angret en dag på jobbskiftet”, sier han. Han ser for seg at han vil holde på med dette lenge, og muligens ta videreutdanning innen vei og anlegg.

Felles for både Daniel og Christian som jobber ute på vei og anlegg, er at de er glad i jobben sin, men at det kan være farlig. Mange viser ikke tilstrekkelig hensyn og oppmerksomhet og farlige situasjoner kan da oppstå. “Spesielt på kveld og natt er vi mer utsa tt. Selv om vi står med blinkende lys på bilen og skilt i vegkanten, er det folk som ikke ser oss”, sier Christian Nygård som har jobbet som dirigent siden 2018.

Begge to mener humor er viktig i en jobb som denne. Derfor har de sin egen sjargong på tilbakemeldinger over radio. Billig Finnøybil er en Nissan Leaf, mens en Tesla er en dyr Finnøybil. “Svigermor på taket er skiboks”, forklarer de og ler. Smilene er store og gode.

De som er på veien for å sikre den for trafikantene fortjener og bli ta tt hensyn til. Vi har sett dette problemet lenge, sier Elsie Grete Mæland som er HMS fagansvarlig i Risa. I september i år tok vi et initiativ i lag med Veidekke overfor Statens vegvesen og vil gjerne involvere Politiet også for å sette fokus på sikkerheten til våre trafikkdirigenter