anette wold

Lederen

anette wold
Lederen

Først og fremst må jeg si meg veldig fornøyd med at vi har klart å levere et resultat i 2020 omtrent i tråd med det vi planla høsten 2019.

Vi har truffet veldig bra i forhold til det vi planla etter at vi fikk en skikkelig smell i 2019. Da er det godt a t vi med topp innsa ts fra alle klarer å snu dette til å bli positivt i 2020. Det har vært et turbulent år flere måter, men alle har stått på og levert. Selv i et år hvor vi har hatt nedbemanning og markedet litt imot oss.

I avdeling Samferdsel, har det vært lite endringer i organisasjon i løpet av året. DOV (drift og vedlikehold), har kommet inn hos oss som et friskt pust, og bidratt godt med både omsetning og resultat på begge de store kontraktene vi har der. Ny ledelse på Haugalandet har hatt en god start, og lover også godt for framtiden.

Omorganiseringen i SVV og Fylket har bremset opp tilgangen til nye prosjekter, men vi vet a t dette kommer selv om det er litt i det seneste laget. Og vi har en la vere ordre reserve ved årsskiftet enn vi kunne ønske oss.

Vi har løst opp i flere a v de større tvistesakene som har bygget seg opp over de siste årene, og med tilfredsstillende resultat. Det har skjedd både innenfor og utenfor rettsapparatet. Det er aldri kjekt å ha en tvist med kunden, og vi håper at tvistenivå kan avta, slik at vi kan se fremover, få inn nye jobber, og gjennomføre disse på en god måte.

I 2020 har vi gjennomført mange prosjekter. Jeg kan nevne:

  • Vigrestad Flomsikring

  • Staksen prosjekt med fjernvarme for Lyse

  • Arnanipa i Vestland

  • Husene i skogen

  • Kvernelandshagen

  • Sykkelstamveien

  • Bussveien (den starter på nyåret)

  • Nye Veier kontrakt

  • Vestfold – Buskerud - Telemark

  • Åkra Nord VA sanering

  • Isvik veiprosjekt for SVV som nettopp er startet.

Dette er bare noen a v de jobbene vi i Samferdsel har utført og holder på med.

Jeg vil benytte anledning til å skryte av alle dere som har stått på og gjennomført alle prosjektene våre på en utmerket måte.

Dersom vi skal se litt framover, så ser dessverre ordrereserve i første halvdel av 2021 litt dårlig ut. Det er mange prosjekter som ikke har kommet i gang, hvilket betyr at vi nok må gå til permitteringer iallfall i første kvartal.

For å gi dere litt bakgrunnen for dette, så har det lokalt bare kommet ut jobber til anbudsregning for ca. 100 mill. i måneden. Dette burde ha ligget på 3- 350 mill. Da blir det mange om beinet og prisene blir presset, selv om kostnadene holder seg. Det betyr at marginene blir mindre. Vi i Risa trenger å vinne jobb for ca. 100 millioner i måneden for å holde aktivitetsnivå der det er i dag. Men når vi kikker inn i glasskula for 2021 ser vi at markedet tar seg opp utover året, og aktiviteten vil igjen stige. Bare det at Rogfast nå starter opp vil være en stor bidragsyter til det. Vi deltar også i flere anbudskonkurranser på «reise-jobber» for å ha flere ben å stå på. «Marås» i Bergen, og «Lyngdal Øst – «Lyngdal Vest» for Nye Veier, er to spennende eksempler på det. Men de må selvfølgelig vinnes før det blir noe ordentlig jobb ut av det.

Det betyr at vi må bite tennene sammen i starten av 2021 og så vil det forhåpentligvis løsne i løpet av året.

Jeg vil med dette takke dere for innsatsen i år, og ønske dere alle en God Jul og et Godt Nytt År!!

Erlend Fiskum, direktør Store prosjekt