anette wold

Rapport fra Agder

anette wold
Rapport fra Agder

Slottet
Vi holder på med et spesielt prosjekt oppe i Hønedalen der vi har grunnarbeidet på en restaurant som ligger høyt oppe på en fjelltopp, med en fantastisk utsikt utover Sinnes og dalen. Slottet er navnet på stedet. Det er Torfinn Nesset som er grunneier og utbygger her. For tiden er det 2-3 mann fra Risa som jobber på dette prosjektet. Lærling Aslak Tjørhom jobber som håndmann sammen med maskinfører Bjørn Kåre Melhus. Gøran Hamre er formann for prosjektet. Ellers så jobbes det på flere hytteutbygginger i området rundt Sinnes og Tjørhom, bla. Hoppmannsknuten med 62 tomter.

Lokalmarked Sirdal
I mars fikk vi en mengde avbestillinger på hyttemarkedet som følge av pandemien og da skal jeg innrømme a t vi så «litt» mørkt på situasjonen, og med et tilhørende budsjett som måtte reduseres kraftig. Men så snudde det hele seg opp mot sommeren. Det viste seg at mange brukte hyttene sine mer, og at de hadde ønske om å få utført diverse arbeider. I tillegg tok hyttesalget seg opp som følge av at flere ønsket seg hytte i Sirdal. Oppsummert, så «gikk det seg til», og det ble heldigvis ikke så ille som vi først fryktet i mars!

Åseral Nord
På Ljosland i Åseral går arbeidene med Langevatn dammen og overføringstunnelen mot slutten. Dammen er overlevert, og med alt regnet vi har ha tt den siste perioden gikk det fort å fylle opp magasinet, slik at overløpet også er prøvd. Onsdag 11.11 var det gjennomslag på tunnelen som Implenia har drevet sørover. Totalt er det drevet over 7 km med tunnel. Med gjennomslaget går prosjektet også inn i siste fase. Vi har kun 90 dager tilgjengelig for å kople sammen ny og gammel tunnel, støpe igjen og rigge oss ut av tunnelen. Det er en hektisk periode med mye aktivitet, som krever god planlegging og koordinering slik at vi opprettholder god HMS og sikker drift. Vi satser på å forsere arbeidet i denne perioden, og foreløpig ser det bra ut. Målet er å være ferdig med jobben i løpet av januar 2021.

Gang og sykkelsti Fv 468
Like utenfor kontordøra til Risa på Tonstad bygges det ny gang og sykkelsti opp til Tjomlid. Prosjektet er delt opp i flere deletapper, samt to opsjoner. For tiden jobber vi med første etappe som skal ferdigstilles og overleveres i desember i år. Nå pågår arbeid med klargjøring for asfalt, samt at Bjørns Hage og Anlegg monterer kantstein 20 og belegningsstein. Asfalten er bestilt til slutten 21 av uke 48. Totalt består prosjektet av ca. 2km med gang og sykkelvei samt kommunalteknisk anlegg. Hele prosjektet skal ferdigstilles juni 2021. Dette er et kjærkomment prosjekt, som også vil gi sysselsetting igjennom hele vinteren.

Sirdalskontrakten
Vedlikeholdskontrakten for Sirdal er inne i sin siste sesong. Dette er en kontrakt Risa har hatt sammenhengende siden 2006. Etter den nye fylkesvereformen, er det nå Agder fylkeskommune som eier veinettet og har ansvar for vedlikeholdet. Fylkeskommunen skal nå prøve seg med en ny modell, en såkalt «Byggherrestyrt kontrakt». I praksis vil det si at kontrakten deles opp i flere mindre kontrakter og at byggherren selv styrer arbeidene. Kontrakten har ikke vært særlig lukrativ økonomisk de siste årene for Risa, så ut fra det er vi godt fornøyd med at kontrakten avsluttes. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at det også er vemodig etter å ha hatt ansvaret, og driftet veiene på en god måte i så mange år, at det nå er slutt. Det har gitt gode ringvirkninger og synergi til resten av driften vi har lokalt i Sirdal og omegn, og ikke minst har det har involvert mange dyktige Risa ansatte. Men nå er det slutt, og så gjenstår det å se hvor mye fylkeskommunen sparer!

Marked
Vi jobber nært med kundene våre i forhold til nye jobber, og vi ser på offentlige prosjekter som kan være av interesse for oss. Når nye E39 nå skal bygges igjennom vestre del av Agder, så håper jeg at vi skal få en del av den kaka også. De siste årene har vindkraftutbygging vært viktig for oss. Men den epoken ser også ut til å være over når Buhei ferdigstilles. Så kan vi være for eller imot, men uansett har det vært viktig for Risa, og sysselsatt mye folk lokalt. Norge trenger fortsatt ny grønn energi, ut fra det får vi håpe på at nye skatteregler for vannkraftutbygging kan gi mer av den typen arbeid.

Vil til slutt ønske alle en riktig god jul, og takk til alle ansatte for god innsats gjennom et hektisk år.