anette wold

Tryggheim VGS med bygg og anlegg

anette wold
Tryggheim VGS med bygg og anlegg

Vi tok kontakt med flere entreprenører i distriktet for å se om det var mulig med et samarbeid. Det var Risa som hadde et opplegg som passet oss godt,» sier Bjarte Gudmestad som er seksjonsleder for bygg og anlegg på Tryggheim vgs. «Risa sitt opplegg har en perfekt beliggenhet for oss og de har hjulpet oss med å komme i gang.»

Bjarte Gudmestad og Markus Bø

Målet til Risa er å ha ca. 10% lærlinger til enhver tid. Det er et mål som har vært litt vanskelig å oppnå i det siste. Da Bjarte Gudmestad fra Tryggheim skular tok kontakt med Bjørn Risa så vi det som en mulighet for å rette litt på dette. Tryggheim hadde tenkt å utvide tilbudet sitt til også å omfatte bygg og anlegg.

Kato Risa tok tak i dette og utarbeidet planer og fant fram til områder der en kunne ha et prøvefelt. Han la dette fram for ledelsen og fikk tommel opp. Dette måtte og avklares med kommunen. Kato så for seg et område ved Jærbetong. For å gjøre en lang historie kort (det tok et år) så ordnet det seg og i dag har Tryggheim et prøvefelt med maskiner og brakker til deres disposisjon. Brakkene fikk Tryggheim tak i billig og tømrergjengen på skolen satte de i stand.

Pr i dag er det 11 elever som nyter godt av dette tilbudet. De trener nå på et felt som med tiden skal brukes for å ta ut masser. Nå klargjør elevene området ved å fjerne jord og masser som ikke kan brukes. De får også anledning til å være med på boring og sprenging som observatører.

«Dette er meningsfylt for elevene og det er nyttig for oss,» sier Kato. «Samarbeidet med Tryggheim har vært supert fra første stund.»

Markus Bø er lærer for gjengen på Tryggheim og sier at det har gått veldig bra så langt. «Elevene får gjøre et stykke arbeid som faktisk er til nytte. Noe det første vi fikk gjort med hjelp fra Risa var å gå igjennom en PSI (Personlig sikkerhetsinstruks) slik at elevene kunne bli med på bla. vernerunder, forarbeid til sprenging og opprydding etter sprenging. Nå har vi praksis i 10 uker 4 dager i uka med mye fokus på maskinkjøring. Etter de 10 ukene er det teori, med bedriftsbesøk og foredrag fra folk i bransjen.»

Det at vi får de inn i Risa kulturen fra dag en er veldig positivt», sier Kathrine Lilleland som sammen med Vidar Skarås er de som jobber tett på lærling programmet til Risa.

Pr. i dag har Risa 42 lærlinger og målet er å ha rundt 50. «Dette er så viktig for oss, derfor bruker vi mye ressurser på nettopp dette,» sier Kathrine Lilleland.

«Tryggheim og den satsingen de gjør er veldig positiv for oss,» sier Vidar Skarås som er opplæringsleder i Risa. «Vi har en god dialog der vi har mulighet for å komme med innspill uten at vi skal legge noen føringer. Det er viktig for oss at vi ikke blander kortene her.»

«Risa har og vil komme til å få et behov for lærlinger og da er dette en fin måte å vise oss frem, slik at de forhåpentligvis velger oss til læretiden,» sier Vidar.