Katrine Fredriksen

IKT: LITT VONDT FØR DET BLIR GODT

Katrine Fredriksen
IKT: LITT VONDT FØR DET BLIR GODT

Arvid Svalestad i Risa ser fram til at alle lastebilene utstyres med nettbrett og digitale løsninger for føring av last og timer. Da blir det slutt på bunkene med håndskrevne skjema.


ENORM IKT-JOBB
– Rundt 30 servere konsolideres og flyttes. 
– Over 350 pc’er skal reinstalleres over hele landet. 
– 530 telefoner skal inn i systemet. 
– Lønn, personal, timeregistrering og alle dokumenter
skal flyttes til ny lokasjon.
– Nye og gamle systemer samt ulike løsninger
skal snakke sammen på nytt.
– Tre ulike timeføringssystemer skal bli til ett.


Vi er i gang med store utskiftinger og svære operasjoner på IT for tiden. 40-50 applikasjoner skal flyttes fra en leverandør til en annen. Alle data skal opp i skyen, alle PC’ene skal opp-dateres. Det kommer til å merkes, men tidlig på nyåret skal alt være klart, sier Lars Rune Nygård, IKT leder i Risa. 

FORENKLE ARBEIDSPROSESSER
Den store satsingen på nye IKT-løsninger handler mest om å optimalisere arbeidsprosesser. Flere manuelle, papirbaserte system blir digitaliserte. Vi vil også gjøre det enklere ved å la hver ny programvare erstatte 2-3 av de gamle. IKT-systemene som har vært i bruk begynner også å bli noen år, så det er på tide med utskiftninger eller oppgraderinger. Det innebærer mye logistikk og planlegging.

MINDRE SÅRBARHET
MS Azure og Office 365 vil utgjøre kjernen i Risa-systemene. Azure er en Microsoft skyløsning for både infrastruktur og software services. Plattformen tilbyr blant annet integrerte tjenester for lagring, nettverk og applikasjoner. Kombinert med både IaaS (Infrastructure-as-a-service) og PaaS (Platform-as-a-service) gir dette stor fleksibilitet til å bygge og lansere ulike typer skreddersydde løsninger. En ren skybasert løsning vil gi mindre sårbarhet og høyere oppetid ved eventuelle tap av data. 

ALT PÅ EN ARBEIDSFLATE
De nye IKT-løsningene vil påvirke måten vi skal drive prosjektene på. SharePoint vil være kjerne i prosjektene og hver enkelt medarbeider skal kunne gjøre alt på en arbeidsflate, altså telefon, nettbrett eller PC. SharePoint vil også bli brukt til deling av dokumenter med eksterne samarbeidspartnere og oppdragsgivere. Her vil brukerne selv kunne forvalte hvem de deler med.


FULL KONTROLL PÅ MASSENE

Alle våre 45 lastebiler skal få nettbrett for å føre timer og last til og fra prosjekt. Geofencing på masseuttakene gir automatisk instruksjon til nettbrettet om type masse, lessing, tømming osv. Målet er at sjåføren skal kunne jobbe effektivt og slippe å trykke mye på Ipaden. Det vil også bli slutt på løse papirskjemaer som skal fylles ut og leveres inn. 

– Det er en gigantisk optimaliseringsprosess som reduserer mange mulige feilkilder og vil gi oss oppdatert informasjon i sanntid. Systemet skal brukes på all intern- og eksterntransport samt hos underleverandører. Målet er at systemet skal tas i bruk på nyåret, sier Lars Rune Nygård.