Katrine Fredriksen

ØVELSE - ØVELSE - ØVELSE

Katrine Fredriksen
ØVELSE - ØVELSE - ØVELSE

Slik kunne det stått i avisene. Konsekvensene for Risa ville vært betydelige både økonomisk og omdømmemessig, og det ville påvirket Risa-organisasjonen og medarbeiderne i lang tid. 

OMFATTENDE ØVELSE
Nå var dette heldigvis en godt planlagt øvelse hvor Risa stod ansvarlig for hele gjennomføringen. Hensikten var å få en omfattende test av skadestedsledelse, varslingsrutiner, beredskapsledelse på prosjektstedet og ved hovedkontoret. I tillegg var det et vesentlig poeng å sjekke ut i hvilken grad beredskapsgruppene hadde oversikt over oppgaver i nær framtid. I så måte også samarbeidet med bedriftshelsetjeneste samt å innfri krav fra Politi og Arbeidstilsynet på kort og lang sikt. En ulykke av dette omfanget ville krevd store ressurser i lang tid framover.

Stein Arild Boi Pedersen og Morten Hage hadde hovedansvar for øvelsen, men en øvelse som er så omfattende og kompleks krever en hel organisasjon. – At øvelsen ble lagt til et sted som er såpass langt borte som Ljosland, gjør det enda mer krevende å gjennomføre øvelsen, men dette var et bevisst valg fra vår side. Ambulanse er minst en time unna, så det bidro til at vi fikk testet våre egne ressurser bedre, sier Stein Arild Boi Pedersen.

ULYKKESSTEDET
Tre håndballspillere fra Nærbø var med som markører. Da de ansatte kom fra lunsjpause ble de varslet om hendelsen og henvist til ulykkesstedet. Der ble det raskt ble foretatt en situasjons- og risikovurdering. De skadde ble tatt hånd om, ambulanse ble tilkalt og ledelsen på anlegget og ved hovedkontoret ble varslet. Etter at ambulanse var ankommet og det var kontroll på de involverte i hendelsen,ble øvelsen avsluttet. Umiddelbart etter øvelsesstopp ble det gjennomført debriefing. Konklusjonene var at skadestedsledelse, førstehjelp og varsling fungerte svært godt. 

BEREDSKAPSGRUPPE ÅSERAL
Beredskapsgruppen for prosjektet, som er et arbeidsfellesskap mellom Risa og Implenia, ble samlet i et eget beredskapsrom. Her deltok personell fra begge partene i arbeidsfellesskapet ettersom noe av hensikten med øvelsen også var å teste samarbeidet. Disse varslet videre i henhold til varslingsplanen.

BEREDSKAPSLEDELSE HOVEDKONTOR
Ved hovedkontoret på Nærbø ble beredskapsledelsen samlet. På grunn av fravær ble stedfortrederfunksjoner testet ut. Teamet fikk vist at de håndterer denne typen alvorlige hendelser.

GODT SAMARBEID MED ANDRE
Samarbeidet med bedriftshelsetjenesten (BHT),fungerte godt. BHT tok varselet på alvor og stilte opp umiddelbart. Etter at øvelsen ble avsluttet var BHT, Arbeidstilsynet og Politiet invitert til beredskapsrommet for gjennomgang av krav og forventninger i forbindelse med denne type ulykke. 

Gerd Jorunn Stavnem fra Bedriftshelsetjenesten var godt fornøyd med øvelsen.– Det fungerte godt under øvelsen. Både rapporten og øvelsen viste at Risa tar dette seriøst og jobber profesjonelt med beredskap.

ROM FOR FORBEDRING
Selv om mye ved øvelsen fungerte bra, er det rom for forbedring, spesielt informasjonsflyten. Beredskapsgruppen på prosjekt og beredskapsledelsen var ikke tilstrekkelig samkjørt ogansvarsfordelingen var ikke godt nok avklart. Beredskapsledelsen burde også gitt bedre bistand til prosjektet.

Målene med øvelsen ble nådd, men Risa vil trenge nye øvelser med jevne mellomrom. Det er den beste måten å forebygge på, og en lønnsom investering i forhold til konsekvensene ved en reell ulykke.