Katrine Fredriksen

Sirdal

Katrine Fredriksen
Sirdal

Et nytt travelt år går mot slutten, og vi nærmer oss igjen jul og vinter!

Bilder til web ONSDAG128.jpg

Den store aktiviteten innen energiutbygging som har vært i Sirdalsområdet de siste fem årene går mot slutten og er over når Tonstad Vindpark avsluttes 31.12.2019.

Dette er på mange måter også avslutning av en epoke med store utbygginger og anleggsaktivitet, hvor man må helt tilbake til Sira Kvina utbygningene i 70 årene for å finne maken. Risa har vært sterkt involvert og gjort seg bemerket i disse prosjektene. Dette har gitt stabilitet gjennom hele sesongene, med arbeid både sommer som vinter. Derfor blir dette et vendepunkt, hvor vi går tilbake til normalen. 

Vi har fortsatt lokalmarkedet som vårt kjernemarked. Der er vi og der skal vi være. Samtidig må vi benytte den kunnskapen, erfaringene, og ikke minst de flinke folkene vi har innen energi og industri til nye prosjekter, og bevege oss litt bredere og utenfor det som tradisjonelt har vært vårt nærområde. Vi må også forberede og tilpasse oss større svingninger gjennom året, med stor aktivitet i sommerhalvåret samt roligere vintre. 

Åseral Nord prosjektet har vært og er både krevende og utfordrende, med stor aktivitet og mye folk gjennom hele sesongen. I år har vi utført arbeid med veibygging, tunnelkjøring, etablering av tre bekkeinntak og ikke minst selve dammen som ruver som et stort og flott monument i enden av Langevatn!  Vi har god grunn til å være stolte over det arbeidet som er utført. Det har blitt en flott dam, og det er moro å se at dammen har nådd opp i rett høyde og at det kun er lukking av damkrone og siste seksjon av overløpet som gjenstår pr 01.11.2019. Går alt etter plan og værgudene er med oss, blir både damkrone og overløp ferdigstilt i år. Vi har gjennom dette prosjektet opparbeidet god kompetanse på dambygging. Flere av våre egne ansatte har vært med på plastring, og begynner virkelig å få dreisen på det arbeidet! Dette er nyttig lærdom og erfaring som blir god å ha i eget hus når nye prosjekter skal kalkuleres. 

Selve tunnelarbeidet er sterkt forsinket som følge av utfordrende og vanskelige grunnforhold som igjen medfører mye sikringsarbeid. Det gjør at selve ferdigstillelsen av prosjektet drar ut i tid og ikke avsluttes før i 2021.

Lokalmarked/hyttefelt: Lokalmarkedet har alltid vært og vil være viktig fremover. Oppsummert avslutter vi nå et år med en aktivitet som har vært «all time high» innen hytteutbygging i Øvre Sirdal, med bygging «nesten over alt».  Dette gjelder ikke bare for Risa, men for alle som driver innen «hyttebransjen». Hvordan markedet utvikler seg fremover betyr derfor mye for oss, og vi må nok forvente oss en nedgang i totalmarkedet på sikt. Det er derfor viktig for oss å ha og utvikle et godt kundefokus og opprettholde det gode forholdet vi har til våre faste kunder, og bidra med vår kompetanse. Vi har nå en dyktig organisasjon som fungerer veldig bra, og vi ser at der vi blir involvert i en tidlig fase, får vi gode prosjekt for begge parter. 

For 2020 forventer vi samme volum innen hyttefelt som i 2019. I tillegg til det kommer det ut flere veiprosjekt i markedet som skal utføres de neste årene.

Fokuset fremover blir derfor å utnytte det konkurransefortrinnet som vår erfaring, og ikke minst lokalkunnskap gir oss enda bedre, slik at vi beholder og styrker vår posisjon fremover selv om hyttemarkedet skulle gå ned.

Til slutt vil jeg takke alle ansatte for den innsatsen som er lagt ned igjennom hele året, med «lange dager» og feriejobbing. 

Vil også benytte anledningen til ønske alle kunder, ansatte og «andre» en riktig god jul!

Mads Hompland, Prosjektsjef.