Katrine Fredriksen

Presisjonsboring for Implenia

Katrine Fredriksen
Presisjonsboring for Implenia

Den største av de to sjaktene, ferdig med bolter og stillas. Legg merke til de snorbeine borehullene.


Risas partner i Åseral Nord -prosjektet, Implenia, trengte borehjelp til to 20 meter dype sjakter mellom service- og vanntunnelene. Risa leverte.

Spregningsleder Frode Raufoss løfter borefolkets fantastiske prestasjon ut fra skyggene.

Spregningsleder Frode Raufoss løfter borefolkets fantastiske prestasjon ut fra skyggene.

Den eksisterende, 13 kilometer lange tunnelen mellom Langevatn og Nåvatn som leder vannet fra Monn til inntaket ved Skjerka kraftverk, ble i likhet med gamle Dam Langevatn, bygget på 50-tallet. Tilstanden til tunnelen er dårlig, og et ras vil føre til produksjonstap i kraftverket på Skjerka. Derfor driver Implenia en ny, 
syv kilometer lang vanntunnel forbi de rasutsatte områdene. Når den står ferdig, skal den erstatte den gamle. - Implenia trengte borehull for å sprenge ut to sjakter mellom en sidegren på servicetunnelen, forteller Frode Rafoss, sprengningsleder for Risa på Åseral. - Sjaktene skal ta vann fra Langevatn til Nåvatn. Den ene sjakten er 10X10 meter i toppen og 10X6,6 meter nede. Den andre er 4X4,5 gjennomgående. På toppen av sjaktene skal det støpes på, som base for tungt hydraulikkutstyr som skal åpne og lukke lukene for vannet. Det trengtes presisjonsboring, sier han. 

To borerigger ble manøvrert inn i nevnte sidegren, en T35 og en T40. - Vi sendte inn to borere, Christoffer Pedersen og Willy Førland. De satt nesten to uker sammenhengende i hver sin borerigg. Fordelt på de to sjaktene de boret for, logget de til sammen rundt 8.000 boremeter i løpet av de to ukene. Det største avviket de hadde på 20 meter, var mellom 30 og 40 cm, forteller Frode.

 - Jeg er imponert over at de treffer så godt, men de vet hva de holder på med. De tar den tiden de trenger, men det har likevel gått fort. Svært fort. 

Etter boringen, har Implenia sprengt det ut fra undersiden, noen meter i slengen: De plasserer sprengstoffet i hullene, fyrer av, og frakter ut massen fra tunnelgulvet. Siden alt kommer ned, er det ingenting som står i veien, så borehullene er umiddelbart klare for nye ladninger. - Det ble sprengt ut omkring 2.000 kubikkmeter stein i hver sjakt, sier Frode. - Deretter kom fjellsikringsavdelingen i Risa og tok seg av boltesetting i sjaktene.   

Også de fire bekkeinntakene som leder vann inn i tunnelen, blir fornyet. - Vi gjorde en tilsvarende jobb for de fire bekkeinntakene som samler vann til magasinene. Her boret vi, så ble betongen støpt på plass. Til slutt ble det sprengt ut sjakter på 1,8 x1,8 meter fra undersiden. Disse sjaktene skal lede bekkevannet ned til tunnelen, sier Frode.