Katrine Fredriksen

Første dam for Risa - ett år foran skjema!

Katrine Fredriksen
Første dam for Risa - ett år foran skjema!

- Dette er Risas første dam, den største dammen som bygges i Norge nå, og vi leverer ett år foran skjema. Dambyggingsbransjen har fått en ny aktør, smiler Joakim Nordberg Svendsby, anleggsleder i Risa, og leder for byggingen av nye Dam Langevatn i Åseral.

Joakim kommer fra Bærum, og er sivilingeniør i dambygging fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Tidligere jobbet han i Veidekke, og var prosjektingeniør og ansvarlig for landfallet av strømkabelen fra land til Johan Sverdrup-feltet da han ble headhuntet til Risa for denne jobben. Han angrer ikke på at han sa ja da muligheten bød seg, dambygging er hans fag og lidenskap. Entusiasmen smitter over på omgivelsene, som igjen viser på resultatet; byggherre Agder Energi hadde beregnet tre år på byggingen av selve dammen. Risas ferske dambyggere har gjort jobben på to! 

- Vi startet gravingen i desember 2017 med å lage adkomst for tunnelbyggerne som driver den nye vanntunnelen fra Langevatn til Nåvatn, sier han. - Året 2018 ble bruk til å rigge for damsesongen, som vi satte til 2019. Vi ryddet vegetasjon, bygde 3,9 km med fylkesveg og rundt 4,5 km med anleggsveier.... Kort sagt; fikk logistikken på plass. Det ble bygget et 100 meter langt flomoverløp i betong, og skutt ut flomkanal.
I sommerhalvåret gravde vi for damfoten. Videre åpnet vi to steinbrudd med knuseverk, og gikk i gang med produksjon av masse - totalt har det blitt produsert ca 403.000 kubikkmeter stein - og etablerte flere mellomlagre for denne massen. 

I år startet selve byggingen av dammen.  - Dam Langevatn er 40 meter høy ved kjernen og 270 meter lang. Den er også den høyeste og strengeste klassen, såkalt Konsekvensklasse 4. Og vi bygget hele på bare seks måneder, sier Joakim. - Dammen har asfaltbetong i midten (40 cm) som membran, så kommer forskjellige fraksjoner med stein utover. Innerst har vi det såkalte filteret som er 0-60 stein. Så har vi overgangen som er 0-200 stein, støttefylling av 0-400 og 0-800 stein og til slutt plastring utenpå det, forklarer han.  

- Steinstørrelsen må være nøyaktig, så massen fra knuseverkene testes nærmest kontinuerlig. Knuseavdelingen til Risa kom opp her og gjorde det svært bra. De kjøpte inn eget laboratorium, og vi lærte opp egen laborant som flere ganger i uka har målt og testet at vi hadde riktig stein, sier han. Tilsammen er det produsert og brukt 17.000 kubikmeter 0-60, 24.000 kubikk 0-200, 108.000 kubikk 0-400 og 213.000 kubikk
0-800. I tillegg kommer plastring (250-1500) 46.000 kubikk og damkrone. 

Jobben er snart gjort, og det ett år før tiden. Ikke dårlig av en førstegangs dambygger. - Det er spenstig av Risa å ta på seg en slik jobb helt uten videre, sier han. Joakim er imponert av hvor fort organisasjonen har lært, og lagt grunnlaget for et helt nytt forretningsområde; dambygging og -rehabilitering.  - Vi har fått mye ny kunnskap i løpet av prosjektet, den kunnskapen sitter Risa på nå. Vi kan klare oss helt uten underentreprenører på dambygging, understreker han. - Jeg håper vi klarer holde denne gjengen - og kunnskapene den besitter - samlet. Da åpner det seg en rekke nye muligheter. Det er mange dammer som trenger rehabilitering framover, og det blir bare mer på grunn av den nye lovgivningen om hvordan man regner ut stabilitet som gjør at en rekke eksisterende dammer må bygges om for å bli sikrere, sier han,
og forteller at Risa allerede regner på nye damjobber. 

 Joakim mener folkene som har jobbet her oppe har vært helt fantastiske, og at det er de som skal ha æren for suksessen. Samtidig er han imponert over - og glad for - at så mange fra bedriften har vært med. - Mellom 120 og 130 Risa-ansatte har vært her oppe mer enn én dag. Det betyr
at hver femte Risa-ansatte har deltatt!

Agder Energi har de siste årene oppgradert flere av vannkraftanleggene i Åseral kommune. Ny demning ved Langevatn og rehabilitering av den rasutsatte tunnelen mot Nåvatn er en del av storsatsingen Åseral Nord. Dam Langevatn ble bygget på 50-tallet, men tilfredsstiller ikke Norsk Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) nye og skjerpede sikkerhetskrav fra 2010. For å sikre stabil og trygg produksjon fra Skjerka, bygges en ny og moderne fyllingsdam ved utløpet av Langevatn. Denne skal erstatte den gamle betongdammen, samtidig som den blir både større og høyere. Vannstanden i Langevatn vil bli hevet med ti meter.

Prosjektet utføres av arbeidsfellesskapet AF Risa Implenia ANS.

Dam4.jpg