Katrine Fredriksen

Ruben er Norges yngste plastrer

Katrine Fredriksen
Ruben er Norges yngste plastrer

Ruben håndterer lett og presist kronesteinene med volumer opp i mot 5000 liter, som betyr at de kan veie så mye som 12-14 tonn. Ruben forklarer at hver stein må ligge i forband med minst to andre når man plastrer.


Plastrer2.jpg

Det stilles krav om at bedriftene har erfarne plastrere når man starter dambygging. Plastringen består av stor stein i det ytterste sjiktet av dammen. Den må ha riktig form og legges korrekt da den skal kunne hamle opp med is, vann og vær. Risa oppfyller kravet; de har Ruben. 

Ruben Oliegreen fra Åseral er 18 år gammel, oppvokst i kommunen og Norges yngste, godkjente plastrer. 
- Jeg fikk lærlingeplass i Risa sommeren 2019, forteller Ruben. Han kom da fra Sam Eyde Videregående Skole, hvor han tok VG1 Bygg og anlegg, og VG2 Anleggsteknikk. - Så; hvordan endte du opp med plastring? - For to år siden jobbet jeg i Skjerka (kraftstasjon) for TT-anlegg med å feie toppen av dammene. Da fikk jeg sett plastrerne i arbeid, og syntes det så gøy ut. Jeg spurte, og fikk lov av formennene å prøve meg. Forsøket ga tydelig mersmak. Siden han kom til Risa sommeren 2019, har han drevet med plastring omtrent annenhver uke, og av og til i helgene. Han kan nå titulere seg "plastrer." Norges yngste, til og med. Men hvordan kommer man dit?

 - Jeg har fått instruksjon av Risas formenn og erfarne plastrere, sier Ruben. Han forteller at det er litt å passe på når man plastrer: Hver eneste stein skal ligge i forband med minst to andre steiner. Hvert lag er tre steiner dypt, og for hvert lag går plastrer og anleggsleder over arbeidet som er gjort sammen med Norges Vassdrags- og Energidirektorats (NVE) damkontroll. 

 - Hver eneste stein sjekkes. Med andre ord er han oppe til eksamen for hvert lag han plastrer, men har konsekvent fått "bestått." - Vi har fått mye skryt for plastringen her oppe, sier anleggsleder og leder for Dam Langevatn-prosjektet, Joakim Nordberg Svendsby. Joakim kan melde om en pliktoppfyllende, dyktig og motivert ung plastrer. En motivasjon som har utsikter til å vare: - Dette er gøy å drive på med, smiler Ruben.

- Akkurat nå legger jeg kronstein for første gang, så det er alltid noe nytt å lære. Det er som et svært puslespill, og plastringen er fasaden, den delen av dammen som kommer til å være synlig om 50 år!