anette wold

NY TEKNOLOGI

anette wold
NY TEKNOLOGI

Vi har nylig installert komplett solcelleanlegg ved vårt hovedkontor på Nærbø. Dette anlegget består av 1873 paneler, hver med en effekt på 420 watt. Med en total kapasitet på denne skalaen vil det ikke bare påvirke selskapets energiforbruk, men også bidra positivt til miljøregnskapet og bidra til at Risa beveger seg nærmere sine langsiktige bærekraftsmål.

3743 kvadratmeter av Risa sitt tak er nå dekket av solcellepaneler. Dette vil gi oss en betydelig mengde fornybar energi. Ved å utnytte solenergien effektivt kan vi nå produsere hele 700 000 kilowattimer (kWh) elektrisitet årlig.

Det er årsforbruket til 35 eneboliger. Vårt eget energiforbruk er på 706 000 kWh årlig. Dette betyr at anlegget mer eller mindre dekker Risa sitt behov for strøm.

Satsningen på kortreist energi er noe vi som selskap har tatt på alvor. Med det nye solcelleanlegget vil vi nesten bli selvforsynt med grønn elektrisitet.

Uavhengighet fra strømleverandører og reduserte kostnader er to klare fordeler som vil bidra til selskapets økonomiske bærekraft. Ikke bare vil Risa redusere sin avhengighet av fossile brensler, men det vil også senke selskapets klimagassutslipp betydelig. Dette er spesielt viktig med tanke på behovet for å tilpasse seg en verden som blir stadig mer fokusert på klimavennlige løsninger.

Utslippsfri anleggsplass

Risa ble tildelt 5 millioner fra Ulla-Førrefondet til “Utslippsfri anleggsplass med selvforsynt energisystem”. Fondet skal gi økonomisk støtte til prosjekt som omfatter grønn omstilling av næringsliv og utvikling av høyere utdanning i Rogaland. 

Uten disse midlene ville det ha vært utfordrende å nå målene i prosjektet, og vi er takknemligee for bidraget, seier Lars Rune Nygård, leder for utvikling og produksjonsteknologi i Risa. 

Teknologi

På teknologisiden skjer det mye for tiden og kanskje spesielt hos DOV (Drift og vedlikehold). Stein Arild Boi Pedersen er den som holder i mye av dette.

Vi har en oppdragsgiver i Nye Veier som er opptatt av innovasjon og for oss er det spennende og se hva vi kan klare og oppnå. Vi har satt oss et mål og redusere saltforbruket med 15% og da med utstrakt bruk av sensorer. Disse plasseres på kjøretøyer og noen er satt ned permanent på utvalgte steder. Sensorene gir oss informasjon om temperatur i veidekke, friksjon, rester av salt osv. Dette kan hjelpe oss til å benytte riktig mengde salt. Sjåførene kan velge om de vil bruke denne nye teknologien eller stole på egen erfaring. Vi har testet dette ut på to strekninger som er sammenlignbare og det viste seg at det var en forskjell på 40% mindre saltbruk på ny teknologi. Året etter kjørte vi begge strekningene på samme måten og da var forskjellen bare på 11 %, noe som kan forklares med lokale forskjeller.

Risa har et godt samarbeid med Vaisala i Finland som leverer mye av denne teknologien. Vi sender opp data i skyen og tilbake til oss kommer det en prognose. Dette er en stor hjelp for de som sitter med ansvaret for vedlikeholdet på vei kontraktene våre, sier Stein Arild.

Risa har også utført en droneinspeksjon på to strekninger på E18. Dette for å sjekke om alt er i orden i og på skjæringene. Dersom det vokser mye trær og busker i skjæringen så kan dette oppdages tidlig og tiltak kan settes inn. Det er ca 800 skjæringer som ble kontrollert i sommer. Dette er en effektiv måte å drive inspeksjon.

For å kommunisere enklere med de ansatte har Risa satt opp et enkelt
studio der det kan sendes ut informasjon til alle på flere forskjellige
plattformer. På bildet: Kevin Søyland.