anette wold

Flyttet figgjoelva

anette wold
Flyttet figgjoelva

En betydningsfull milepæl ble oppnådd i juni da Risa krysset Figgjoelva ved Skjæveland. Ingen enkel oppgave, men noen utfordringer møter en på når en skal trygge vannforsyningen for fremtiden.

IVAR Utbyggingen er et stort infrastrukturprosjekt som nærmer seg slutten. Prosjektet er av stor betydning, med en total kostnad på 1,5 milliarder kroner. Risa har allerede lagt imponerende 18 kilometer med vannrør, og har nå 6300 meter igjen før de når målet.

Hovedformålet med den ekstra vannledningen er å sikre vannforsyningen for befolkningen. Hvis det skulle oppstå problemer med den eksisterende ledningen, vil den nye være klar som reserve.

IVAR har planlagt dette prosjektet i to år, med omfattende reguleringsplaner og detaljer med å involvere seks kommuner. Det har vært nødvendig å ta hensyn til ulike faktorer, som grunneiere, naturmangfold, kulturminner, kryssing av vann og elv. En spesiell utfordring var kryssing av Figgjoelva ved Skjæveland som ble utført i juni.

Fra V Gudmund Kvia, Jonn Egil Berget og Arild Anfindsen

«Ifølge avtalen skulle elvekryssingen finne sted i juli, men vi klarte å flytte det til juni på grunn av større sjanser for godt vær,» sier prosjektleder, Gudmund Kvia.
Og han fikk rett - værgudene var på deres side.

Krysningen av Figgjo elva var ingen enkel oppgave, flere hensyn måtte tas. Elva er et viktig habitat for både laks og muslinger, i tillegg var det viktig at fornminner ble ivaretatt.

Kvia sier forarbeidene startet med å flytte 10 000 muslinger lenger opp i elva. Dette var det stort fokus på og vi fikk bistand fra ytre miljørådgivere i Cowi. Samtidig startet Risa arbeidene med å grave nytt løp for elva på baksiden. Det ble satt ut tunge sandsekker i elva som fungerte som en barriere for elva. Etter hvert som barrieren ble bygget flyttet elva seg over til det nye løpet. Ytre miljø rådgivere var i etterkant på plass og flyttet flere muslinger som dukket opp.

Risa har et sterkt fokus på miljøansvarlighet, og satte inn tiltak for å håndtere faren for forstyrrelse av laksens gyting og vandring. Dette inkluderte bruk av midlertidige demninger for å opprettholde normal vannføring under byggeprosessen. Arbeidet ble gjort for å sikre at laksebestanden blir minst mulig påvirket av utbyggingsarbeidene.

Grøftearbeidene bestod i å legge glassfiber rør som hadde en diameter på 1,4 meter og var opptil 12 meter lange. Det ble lagt lodd på røren for å forsikre seg at røren ikke flyttet seg. Når grøftearbeidet var ferdig, ble elvebunnen reetablert. Kvia synes det er bra at både arkeologisk museum, Statsforvalter og lakselaget har vært involvert i prosessen.

Risa har vist seg å være en pålitelig og kompetent aktør i byggingen av den ekstra vannledningen for IVAR. Med Arild Anfindsen som byggeleder og Jonn Egil Berget som prosjektleder for IVAR, er det bare gode tilbakemeldinger om arbeidet som er utført.

Arild Anfindsen uttrykker sin tilfredshet med Risa og deres arbeid, og fremhever det upåklagelige samarbeidet og den gode dialogen som har vært mellom partene. Han legger også vekt på ryddigheten av arbeidet som er blitt utført.

Jonn Egil Berget mener at Risa stiller med "A-laget". Han roser spesielt Kato Skrettingland for hans innsats med å opprettholde en god dialog med grunneiere. Berget fremhever også den smarte avgjørelsen om å fremskynde kryssingen av Figgjoelva til juni. Dette resulterte i optimale arbeidsforhold og at alt ble gjennomført innen den gitte tidsrammen.

Risa viser seg å være en fremoverlent organisasjon som aktivt bidrar med forslag for å forbedre prosjektet. Dette setter både Jonn Egil Berget og resten av prosjektteamet stor pris på. Det vitner om deres engasjement for å levere best mulig resultater til IVAR og sikre en effektiv og vellykket gjennomføring av prosjektet.

Morten Sirnes og Kato Skrettingland

Jonn Egil Berget

Sigvart Byberg