anette wold

Risa med kjempekontrakt i rekefjord

anette wold
Risa med kjempekontrakt i rekefjord

Risa og Rekefjord Stone (RSA) har inngått en kontrakt med en verdi på 500 millioner kroner over fem år.  I Kvinesdal på Gjemlestad bygger Risa kraftverk mens i Sirdal merkes det en nedgang i hytteprosjekter

Risa får fornyet kontrakten som hoved entreprenør ved pukkverket i Rekefjord, som leverer kvalitetsstein til Europa.

«Risa har vært en solid og kompetent partner som får fornyet tillitt. Vi fortsetter det gode samarbeidet innenfor HMS og forbedringer i driften. Vi ser frem mot det videre samarbeidet!» sier daglig leder i Rekefjord Stone Egil Solheim.

Risa startet opp arbeidet i bruddet på østsiden i Rekefjord i 2013. Fra 2019 har Risa hatt ansvar for driften av bruddene både på øst- og vestsida av fjorden.

Tirsdag 21. november ble ny kontrakt signert. Denne sikrer videre drift og om lag 30 arbeidsplasser i Sokndal.

«Risa er opptatt av å bygge kompetanse lokalt. I tillegg skal det være to lærlinger på kontrakten til enhver tid. Både Risa og Rekefjord Stone har fokus på å rekruttere lærlinger og ansatte fra lokalsamfunnet.

BS Graveservice, basert i Sokndal, bidrar med arbeidskraft og maskiner. Rental One leverer maskinparken og har ansvar for vedlikehold og daglig ettersyn på maskinparken. Den totale sysselsettingen i bruddene er 68.

«Jeg er stolt og glad for at vi har fått fornyet tillit og ser fram til videre arbeid i bruddet. Framover skal vi jobbe for å optimalisere driften med mål om å redusere CO2-utslipp. Vi bruker ai-teknologi for å måle tomgangskjøring og vi investerer i en helt ny maskinpark med ny teknologi som også vil redusere dieselbruken og dermed CO2-utslipp», sier Kato Risa, anleggssjef i Risa.

Rekefjord Stone
Pukkverk i Hauge i Dalane med 30 ansatte som produserer kvalitetsstein av ansit og norit til infrastruktur i Europa, som havner, flom- og erosjonssikring og ballast til havvindturbiner.

I Rekefjord har Risa vært aktive siden 2014 med en kontrakt som varer frem til 31.01 2024. I Rekefjord utvinnes stein og det produseres grus og pukk, som er svært etterspurt i Europa. Det er estimert at driften i Rekefjord kan fortsette i ytterligere 25 år.

Gjemlestad Kraftverk
På Gjemlestad i Kvinesdal har Risa også et pågående prosjekt med hovedentreprise på bygging av nytt kraftverk. Vi har jobbet med grunnarbeidet på et småkraftverk siden oktober 2022.

Selv om det er betegnet som et småkraftverk, er det faktisk ganske stort. Når det er ferdig utbygd, vil det kunne produsere omtrent 23 GWh, som er årsforbruket til 1100 husstander. Forte Kraft er byggherre og Risa er hovedentreprenøren på prosjektet.

Andre selskaper som Hako Total AS fra Varhaug har betongarbeidet og EkkoBygg et lokalt byggfirma med tilhold like i nærheten av byggeplassen har nettopp startet med trearbeidene for overbygget på kraftstasjonen. I tillegg har Flage Maskin AS nettopp ferdigstilt arbeidet med den 1284 meter lange tilløpstunellen. En av de største utfordringene for prosjektet har vært håndtering av vann under byggetiden. Det er blitt bygget fangdammer for å kontrollere vannet, og det er også satt opp lensepumper for å håndtere lekkasjevann. I tillegg er det etablert et bjelkestengsel i selve tunnelåpningen som en siste barriere for å forhindre eventuell vanninntrenging.

Rørene som benyttes i prosjektet har en diameter på 2,5 meter, og de er produsert i Polen og fraktet til Gjemlestad på trailere. Kraftverket vil ha to turbiner, og produksjonen vil være avhengig av vannføringen i vassdraget, ettersom det ikke er noen form for regulering.

Prosjektet nærmer seg sluttfasen og vil bli overlevert våren 2024 

Sirdal
2023 har vært et utfordrende år med mindre aktivitet en tidligere som følge av en generell nedgang i markedet, men også som følge av at en rekke store felt er blitt ferdigstilt med byggeklare  tomter.

I dette markedet er staben redusert, uten at noen er permittert. Dermed er det mer enn nok arbeid for de som jobber i Sirdal.

Ole Johan Netland, anleggsleder i Risa, har vært med siden 2011. Jeg begynte som lærling og har siden utviklet meg videre i selskapet. Jeg vil nytte anledningen til å skryte av et godt arbeidsmiljø. Det er en positiv atmosfære på arbeidsplassen, og jeg er stolt over å være en del av dette teamet.

Risa har vært involvert i utbygging av hyttefelt i Sirdal i mange år, og vi har vært med på å utvikle flere populære fritidsområder. Vi har fokus på kvalitet og kundetilfredshet. Arbeidet involverer alt fra grunnarbeid til annen infrastruktur som bygging av veier,  vann- og avløpsanlegg.

Til tross for utfordrende tider, er det fortsatt behov for nye felt og hyttetomter i Sirdal. Mange nordmenn drømmer om en egen hytte i vakre omgivelser, og Sirdal er et attraktivt område for dette. Vi jobber fremdeles med å levere høykvalitets tomter til våre kunder, og vi er stolte av det vi oppnår.

I Sokndal er Risa Sørlandet også involvert i et stort prosjekt. Ronald Remøy er ansvarlig for å oppgradere FV 44 fra Sokndal til avkjøringen til Titania. Dette prosjektet forventes å være ferdig i mai-juni 2024, med en total kostnad på rundt 65 millioner. Fylkeskommunen er byggherre, og omtrent 15 ansatte fra Risa er involvert i prosjektet. Halvparten av disse jobber med fjellsikring.

Emil Øverby, Ole Johan Mål Netland, Erling Netland og Thor Jostein Bjunes

Kato Risa og Egil Solheim

Mads Hompland, Catrine Almås, Kjetil Kristiansen, Svein Arild Tandrevold og Bjarne Solli jr