anette wold

Talentskolen i Risa

anette wold
Talentskolen i Risa

På Eikeland gård, langt borte fra kontoret på Risaland er det hektiske diskusjoner mellom byggherre og Risa. Her legges det ikke noe mellom. Høy temperatur og høylytte protester runger gjennom rommet.

Men ta det ganske rolig dette er rollespill for de som deltar i Risa sin talentskole. Det er syvende året Risa arrangerer talentskolen. Det er med hjelp fra Kjell David Blanchard fra Teknisk Fagskole i Stavanger. Men på denne samlingen er det Vivi-Ann Hilde som har regien og det er syvende gangen hun er med på dette. Vivi-Ann jobber i Considium med lederutvikling og forhandlingsteknikk. Hun er siviløkonom og har jobbet med salg og ledelse og i 15 år har hun undervist i forhandlingsteknikk.

I to dager skal deltagerne få bryne seg på tøffe forhandlinger om grunnforhold, utforutsatte problemer og overskridelser på prosjektene.

«Dette med forhandlinger er som et rollespill i seg selv, en går inn i en rolle der en forsøker å få så mye ut av motparten som mulig», sier Vivi-Ann. «Derfor er det en utmerket måte å trene på dette ved hjelp av rollespill». Deltagerne blir delt inn i grupper der de får sine roller ut fra en case som blir presentert.

Når tiden er ute og forhandlingene ferdig er det gjennomgang av hver gruppe. Her er nok forutsetningene veldig forskjellig for deltagerne. Noen har mye erfaring, mens andre har mye mindre og føler seg nok litt overkjørt i starten. Men det er en del av læringen. «Det er viktig at dere tar initiativ og gir gass selv om dere føler dere usikre, kommer det argumenter på bordet som dere ikke kjenner til, be om å komme tilbake til dette når dere har fått sjekket». «Be om time out. Kom gjerne med forslag om oppsummering om hvor dere står dersom det går veldig trått», Vivi-Ann kommer med mange gode råd underveis.

Toril Sigurdsen er personalsjef i Risa og den som har ansvaret for talentskolen og hun brenner for at de ansatte i Risa skal ha en mulighet for å utvikle seg innen konsernet. «Vi trenger å bygge på Risa grunnmuren og da må vi satse på våre egne», sier Torill. Kultur er viktig i Risa.