anette wold

Lederen

anette wold
Lederen

På tampen av året vil jeg starte med å si tusen takk for det gode arbeidet som alle har utført hittil i år. Vi har hatt en tøff start med permitteringer i stor skala og vi traff ikke helt på de rette jobbene. Korona sørget for forsinkelser på prosjekter som vi ikke kunne rå over, i tillegg ble det vanskelig å kunne planlegge prosjektene på best mulig måte. Igangsettelsestillatelse (IG) er et stort tema i gangene og med beslutningstakere på hjemmekontor går det ikke fortere. Men i kjent jærsk ånd brettet dere ermene opp og viste en enorm lojalitet til Risa. Med et godt samarbeid fikk vi hjulene i gang og alle kom tilbake til jobb. Jeg er ydmyk og heldig som får være sjef for dette selskapet.

Vi har vært selektive på de anbudene vi ønsket å vinne. Dette året har vi jobbet hardt for å få tildelt både rammeavtaler, driftskontrakter, store prosjekter og mindre prosjekter. Og en skal heller ikke glemme prosjekter hvor vi er med som eksklusiv underentreprenør. Dette forplikter og sammen skal vi levere!

Grønn kultur skal inn i Risa for fullt, i den forbindelse bruker vi ofte slagordet «Tenk miljø, tenk grønt». Et steg på veien er å involvere våre 45 lærlinger som i forbindelse med lærlinguken på Eikeland Gård plantet hvert sitt furutre, som de kan se utviklingen på hver gang de er innom. Lærlinger er fremtiden i Risa, det er viktig at læren om grønn kultur starter så tidlig så mulig. Vi må bygge en kultur fra lærlinger til toppledelse, dermed vil vi møtes på midten raskere. Alle i ledergruppen skal over til elbil for å bidra, vi bygger stein på stein til et grønnere Risa.

Vi som er ansatt i Risa er med på å sette farten, men vi skal ikke utvikle oss raskere enn vi klarer å bygge gode folk internt. Vi skal investere i egne ansatte, og dette gjør vi blant annet gjennom talentskolen, trainee ordninger og unge talenter. Unge talenter er den største investeringen vi noen gang har gjort på enkelte ansatte. Dette gjør vi for å bygge langsiktig kompetanse og for å sikre Risa sin neste generasjon med ledere. Dette er et samspill mellom BI Stavanger og Solstrand. Programmet er et treårig utdanningsløp.

I høst sendte vi ut en arbeidsmiljøundersøkelse for å ta temperaturen på organisasjonen. Tilbakemeldingen viser at ansatte stortrives og har det bra på jobb. Det er alltid noen forbedringer vi kan jobbe med som vi sjølvsagt skal ta tak i fremover. Sykefraværet er i skrivende stund under 2,8% og det sier mye om gjengen. PS: Korttidssykefravær er på 0,9%.

Risa sender jevnlig ut kundeevalueringer på våre prosjekt, slik at vi hele tiden er bevisst på hvor vi står og hva vi kan jobbe videre med. Målingene er gode og nyttige og bidrar til å ha en god dialog underveis i prosjektene. Som et ledd i dette er at jeg har gjennomført flere ledelsesinspeksjoner i 2021 sammen med kunder og ledelse i prosjektene. I Risa går alle som har lederansvar ledelsesinspeksjon en gang i måneden. Det handler om å bry oss og om å bli sett i tillegg til å bli bedre. Jeg vil takke samtlige kunder for at dere svarer på alle spørsmål, slik at vi kan fortsette å bygge gode relasjoner sammen.

Risa tjener for lite i forhold til omsetning og risiko. Det har vært et stramt marked med beintøff konkurranse som har presset prisene ned. Prosjektene har levert på tid og kvalitet, men vi må tjene mer. Påslag og priser må opp.

Til neste år har vi en ordrereserve på ca. 80 prosent. Fremtiden ser bra ut og da er det på tide å bygge soliditet og ha god kontroll på risiko styring – ikke jakte volum. Oppsummert treffer vi på målene gjennom 2021, og vi har god fart inn i 2022.

Med arbeidet som er lagt ned i år kan vi senke skuldrene og nyte juleferien. Jeg ønsker alle ansatte og venner av Risa familien en god jul og vi gleder oss til 2022. Snakkes i januar.

Bjørn Risa, daglig leder