anette wold

Fjellsikring

anette wold
Fjellsikring

Et ordtak sier at: Høyt henger de og sure er de. Men det er absolutt ikke tilfellet med folkene i fjellsikringavdelingen til Risa.

Gøran Lode Ulriksen er anleggsleder i avdelingen som klatrer høyest og tar de tunge løftene for at det skal være tryggere for oss å ferdes på veiene.

Gøran Lode Ulriksen

I august fikk vi mye nedbør i Rogaland og da kom det meldinger om ras på FV 501 i nærheten av Vikeså, fra Sokndal kom det melding om to ras på FV 503 og 4266. Veien var blokkert og i Vikeså var en bil fanget av raset. Dramatisk for mange. Risa har drift og vedlikeholdsavtalene på disse veiene og det betyr at Gøran og folkene hans tar oppdra gene med å rydde opp. Avdelingen består av totalt åtte mann.

Dersom du liker lange da ger med høyder og løsningsorienterte oppgaver, da er du rette personen for denne avdelingen. De er som en gjeng med spesialkompetanse ut til fingerspissene. De henger hundre meter oppi en fjellvegg og borer inn bolter for å sikre fjellet. De drar et tonn med utstyr for hånd gjennom skog og ulendt terreng for å komme fram til stedet der sikringen skal gjennomføres.

Høres dette ut som en ønskejobb er det bare å melde sin interesse. Fram til ganske nylig har det ikke eksitert noen form for utdannelse i dette faget. Men nå er det mulig å bli lærling innen fjellsikring. Skal du begynne her må du ikke ha høydeskrekk, du må være i god fysisk form, like og bli skitten og trives utendørs i all slags vær. Det tar fra 1 til 1,5 år før en er i stand til å utføre en av de mest spesielle jobbene i Risa. Vi skal lære å sette opp isnett og steinsprangnett og gysing av bolter. Vi må lese fjellet og vi må bli komfortable med sikringsutstyret og verktøyet vårt.

Det viktigste er at du stoler på utstyret sier Gøran, viss ikke holder du ikke lenge. En må lære seg teknikker når en jobber med en borehammer på ca. 25 kilo langt oppi en fjellvegg. Dersom en klarer det får en mange flotte na turopplevelser i denne jobben. Vi får se mye av Norge fra en litt annen vinkel, flirer Gøran.

Gjengen jobber fra 07.00 til 19.00 fra mandag til og med onsdag. Vi får gode helger før vi drar på jobb på mandags morgen eller søndag kveld.

Jeg føler at vi gjør en samfunnsnyttig jobb og at folk setter pris på det vi gjør.