anette wold

SIRDAL

anette wold
SIRDAL

I en stupbratt li med en helling på 40% kommer det en 6-hjuling med fire blide Risakarer. Det er på tide med litt mat.

Grunnen til at de er oppe i denne bratte lia er at her bygges det et kraftverk lengst oppe i Sirdal. Byggherre er Fossberg Kraft AS som holder til i Kvinnherad kommune.

Kraftverket er et typisk småkraftverk som utnytter vannet i Kvævebekken. Kraftverket har et fall på ca. 200 meter og utnytter nedslagsfeltet i fjellområde rundt Hilleknuten. Kraftverket får en installert effekt på 1,75MW og vil i et normalår produsere 5,3GWh, eller strøm til ca. 300 husstander.

Risa er hovedentreprenør på prosjektet og utfører arbeidene i sammen med underentreprenørene Hako Total AS og Bilstad Bygg AS. Etter planen skal det stå ferdig og produsere kraft før jul. For å kunne få materialer og betong opp til inntaket på det høyeste punktet brukes det helikopter. I dag er Hako i gang med støpearbeider. Helitrans regner med å fly nesten 80 turer før all betongen er på plass i forskalingen. Hver tur tar ca. 2-3 min, og på den tiden må Svea Bøhm ha klar neste tobbe med betong slik at pilot Trond Øvland kan holde tempoet oppe.

Risa har bygd en anleggsvei på 600 meter og laget traseen for rørgata. Etter det har de lagt GRP (kompositt) rør i 700 og 800 mm dimensjon. De ble lagt nedenfra og opp med hjelp av gravemaskin og kjørt opp med dumper to og to i slengen.

Slik terrenget ser ut i dag, er det tydelige merker og spor etter anleggsaktiviteten, men alt skal tilbakeføres og arronderes. Det stilles strenge krav til arbeidet og alt skal godkjennes av NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat). Om noen år vil na turen ta tilbake området og fjerne det meste av spor.

«Ellers er går det mye i hyttetomter for sørlandsavdelingen til Risa, som i år har opparbeidet 100 tomter i Sirdal. På Hoppmannsknuden i Hønedalen holder vi på med å ferdigstille 62 tomter sier anleggsleder Ole Johan Mål Netland. Ole Johan begynte som lærling i Risa i 2011, ble formann i 2016 og er nå som 29 åring anleggsleder. Hele karrieren og utdannelsen er gjennomført i Risa.

Torfinn og Simon Neset, slottseiere.

Når vi er ute på anlegget treffer vi på grunneier Torfinn Neset og sønnen hans Simon. De er på vei til Slottet som ligger på toppen av et stup med fantastisk utsikt utover dalen. Her er det servering og få hver torsdag til søndag, og i feriene er det åpent hver dag. Det er en utrolig fin plass og innendørs er det ikke noe dårligere. Med mesterkokk fra Trondheim er det en god grunn for å legge turen innom slottet i Sirdal.

Området rundt Slottet har vært under utbygging siden tidlig 2000-tallet. Risa har siden den gang jobbet med å etablere vei, vann og avløp, samt opparbeidelsen av samtlige 300 tomter i området. Tomtene blir opparbeidet med så lite avtrykk som mulig i naturen. Når grunnmuren er ferdig, fylles denne med singel og da er hovedarbeidet til Risa ferdig.

Et annet felt som nå går mot slutten, er Tjørhomfjellet. Her startet Per Ovedal utbyggingen i 2003, og etter snart 20 år er feltet så å si ferdig utbygget. I årenes løp har Risa vært med på å etablere alpinanlegg, restaurant, klatrepark, utleieleiligheter og 150 hyttetomter.

Markus Solberg, Artur Pantol , Joachim Espeland og Leif Gudmund Omland (Omland Maskin AS).