anette wold

Vem er vi?

anette wold
Vem er vi?

Ken Johannes Olsen(24)
Anleggsarbeider fra Ogna, bor med samboer på Nærbø

Ken Johannes startet som lærling i vei- og anleggsfaget og har nå jobbet for Risa i 6 år.

Selv om ikke så mange velger dette var det riktig for meg. Da vi var lærlinger sa blant annet Bjørn Risa at anleggsarbeider var den beste måten å lære bransjen på. Det har jeg ikke angret på, sier Ken Johannes. I begynnelsen av oktober da vi traff Ken Johannes jobbet han i prosjektet Reemarka på Bryne der de drev med sanering av gamle rør. Som anleggsarbeider er det mye variasjon og jeg liker godt å være ute så dette er perfekt for meg. På fritiden er det også friluftsliv som lokker. Telttur med fisking på høgjæren er ikke feil og det hender jeg får fisk og, flirer Ken Johannes.

Even Svela (21)
Landmåler, fartstid i Risa 3 år. Født og oppvokst på Kåsen

Even har en fartstid i Risa på 3 år og begynte i Risa som lærling i vei- og anleggsfaget i 2019. Etter fullført fagbrev i vei og anlegg tok han enda et fagbrev som anleggsmaskinfører som han fullførte i 2022. Etter læretiden jobbet han en periode som maskinfører, men for ca. et halvt år siden fikk han muligheten til å begynne som landmåler i stikningsavdelingen. «Jeg trives veldig godt med å jobbe, sier Even, men jeg vil nok ta mer utdanning etterhvert.» I januar begynner han på teknisk fagskole på deltid slik at han kan kombinere studie og jobben som landmåler. «Jeg valgte Risa fordi jeg vet at de er flinke med folk og at det er mange muligheter innen firmaet.» På sensommeren i år ble det tur i lag med fem andre fra stikningsavdelingen til Oslo på stikningskonferanse. «Dette var veldig spennende og få med seg, sier Even og legger til at han liker alt det nye med digitalisering og nye teknikker»

Even liker å se på sport og spiller litt håndball og fotball selv. Men det er tydelig en lidenskap for motorsport og da spesielt formel 1.

Monica Bø (28)
Født og oppvokst på Nærbø, samboer og to gutter på 2,5 og 6 år

Når vi treffer Monica, er hun på jobb i Sirevåg på et hyttefelt. Der skal det legges vann, kloakk og strøm til cirka 20 enheter. Monika har jobbet i Risa siden 2013 da hun begynte som lærling i anleggsmaskinførerfaget. «Jeg begynte først på Helse og Sosial på videregående, men etter et halvt år skjønte jeg at dette ble helt feil. Jeg har ikke noe godt svar på hvorfor det ble bygg og anlegg, smiler hun». Jeg trives i Risa og har ikke angret en dag på valget mitt. Jeg hadde ikke akkurat toppkarakterer, men jeg kom inn på anleggsteknikk og hadde nesten ikke fravær, det tror jeg var en av årsakene til at jeg fikk læreplass og jobb i Risa.» Monika kjører vanligvis gravemaskiner fra 8 til 16 tonn. Ikke de største maskinene, men det trives hun best med. «Det er mye mer variert arbeid når en kjører små og mellomstore maskiner. «Både samboer og jeg jobber som maskinførere i Risa og det blir lagt greit til rette slik at vi får hentet og levert unger i barnehage og skole.» Med en travel hverdag med arbeid og unger er det lite tid til hobby, men hun liker godt å pusle i hagen.

Morten Sirnes (23)
Fra Jørpeland, bosatt på Madla med samboer

Morten startet i Risa juni 2022 som prosjektingeniør.

Han kommer rett fra universitet i Agder der han studerte bygg design, med fag som handlet om vei og anlegg og prosjektledelse. Men en ting er skole, noe annet er å være ute på jobb i prosjekter, sier Morten. Fra første arbeidsdag har han jobbet på bussveien Gausel stasjon – Nådlandsbråtet. Her har han hatt oppfølging av HMS, varsling om graving, asfaltering, samle dokumentasjon, planlegge vernerunder og bistå prosjektledelsen så mye som mulig, legger Morten til. I dag er det tirsdag og fast driftsmøte som er en av oppgavene til Morten.

Glad i jakt og fiske, reiser på elgjakt og rådyrjakt, fisker laks om sommeren med laksenot på Lindesnes. Har tidligere drevet med langrenn, så liker fortsatt å gå på ski på vinteren, når muligheten byr seg. Ellers trener jeg på treningssenter.

Magne Riska (32)
Bergsprenger, bosatt på Hommersåk med samboer og to jenter på 3 og 8 år

Magne har jobbet i Risa siden 2008 som bergsprenger. Han begynte på bygg og var egentlig usikker på hva han ville jobbe med. Tenkte at tunelldrift var spennende, men etter en utplassering hos Risa og en prat med Torbjørn Sporaland ble jeg overbevist om å heller skyte ute. Det har jeg ikke angret en dag på, sier Magne. Jeg har jobbet litt i tunell og er veldig glad for at jeg jobber ute i dagslys for det meste. Jeg trives utrolig godt på arbeid og det er mye på grunn av variasjonen og mye gode folk. Magne deltar for tiden på talentskolen i regi av Risa.

I sprengingsavdelingen er det stort fokus på HMS. Konsekvensene kan være enorme, så vi må ha stålkontroll på det vi gjør. Her må prosedyrer følges, og dokumentasjon må være på plass før vi sprenger. Vi bruker blast manager som er et dataverktøy som gir oss bedre kontroll over prosessen. På fritiden går det i familien og Viking.