anette wold

LÆRLINGANSVARLIG

anette wold
LÆRLINGANSVARLIG

Svein Arild Tandrevoll ble i april 2023 ansatt som ny opplæringsleder i Risa. Etter å ha tilbrakt 12 år i BJ Mydland, der han avanserte til rollen som formann, opplevde Tandrevoll overgangen som svært spennende. Han innrømmer at det var uvant å gå fra å være en produksjonsarbeider til å være ansvarlig for oppfølging og opplæring av lærlinger.

Tandrevoll ser utfordringen med å jobbe med ungdom som svært spennende, og han har en naturlig evne til å formidle kommunikasjon med dem. Han trives med å være en del av deres læringsprosess og bidra til deres utvikling. Imidlertid er det en ting som har vist seg å være utfordrende - ungdommenes holdning til punktlighet og å gi beskjed. Dette er noe som aktivt jobbes med på Eikeland, opplæringssenteret til Risa. På Eikeland er det obligatorisk å være presis og ha ryddig rom. Hvis ikke dette er på plass, får lærlingene gult kort. Dette gjøres for å lære dem gode rutiner.

Ferdighetsnivået er varierende blant de 50 lærlingene, Tandrevoll har lagt merke til at ungdommer som kommer fra gard har en fordel med tidlig lærdom fra gardsbruk. For å gi ungdommene en trygg arena er det er viktig å kunne gi dem muligheten til å lære utenfor Risa sine prosjekter. Opplæringssenteret på Eikeland gård tilbyr dem muligheter til å øve på blant annet graving av dreneringsgrøfter, etablering av skogsveier og dyrking av utmark. Dette gir dem en praktisk erfaring som kan gi dem et godt grunnlag når de skal jobbe ute i prosjektene.

Svein Arild Tandrevoll og Kathrine Lilleland

I tillegg til å drive opplæringssenteret på Eikeland, besøker Tandrevoll og hans kollega Kathrine Lilleland årlig flere skoler og yrkesmesser. De har med seg en gravesimulator som elevene kan prøve ut, noe som også gir indikasjoner på elevenes ferdighetsnivå og interesse for faget. På messene formidler de mulighetene som lærefagene i Risa gir. Det er viktig å være til stede for å treffe ungdommer som er interessert i bransjen.

Det å jobbe med ungdom og bistå dem i deres utvikling er en givende og lærerik oppgave, sier Tandrevoll. Han har et tydelig mål om å tilrettelegge utdanningen og skape optimale forutsetninger for at lærlingene skal utvikle seg til dyktige fagarbeidere.  

Med en fremragende innsats etter fullført læretid får lærlingene tilbud om fast jobb, og Risafamilien vokser med flere gode kolleger.