anette wold

Fylkesordføreren til Risaland

anette wold
Fylkesordføreren til Risaland

Jæren varter opp med det fineste høstværet når fylkesordfører Marianne Chesak kommer på besøk til Risa.

Etter en runde på hovedkontoret, får fylkesordføreren et innblikk i hva Risa er og hva de gjør. Både verksted og uteområde vises til en interessert og begeistret fylkesordfører, før de tar turen inn og stikker hodet inn til Lars Rune Nygård. Her får de informasjon om hvordan Risa holder kunder som Nye Veier løpende orientert via Ditio, systemet Risa bruker for registrering a v timer, massesalg og mye mer. Det var en tydelig imponert fylkesordfører som brukte anledning til å hente informasjon om måten Risa løser dette på. Etter en times omvisning, var det tid for en tur opp i øverste etasje for en god drøs. Bjørn Risa åpnet opp for dialog om kommende prosjekter og et ønske om nærmere samarbeid for å bedre kommunikasjonen slik at en unngår for høyt konfliktnivå. Sånn som situasjonen er nå, vet man lite hva som kommer fra fylket og kan derfor ikke gjøre passende forberedelser. "Risa ønsker å være tilgjengelig når fylket trenger oss, men vi må vite litt hva dere tenker”, sier Bjørn. Fylkesordføreren lytter og nikker. Et annet spørsmål er hvor mange prosent lærlinger fylket vil forlange at Risa skal ha i sine prosjekt. Han mener de kanskje bør ligge på rundt fem prosent. Dette kunne ikke Chesak svare direkte på, men lovet å komme tilbake til det.

Hun kunne si at de vil gjennomføre deres prosjekter, og at det er viktig med forutsigbarhet. “Det gjør noe med folks holdning overfor oss politikere når vi ikke får gjennomført det som er lovet”, sier Chesak. Hun forklarer at de nå har mye bedre kontroll og at de har rigget en n y organisasjon i disse koronatidene. “Det er en annen kultur og vi jobber på en annen måte. «Det har skjedd mye i administrasjonen, og det jobbes hele tiden med å se på måter å gjøre prosjekter og tjenester mer effektive. Som politikere har vi et stort ansvar her» sier Chesak. «Denne perioden skal det brukes flere hundre millioner kroner på fylkesvei, og som veieier er vi en stor oppdragsgiver i regionen.» Det skal investeres 820 millioner kroner i vei med ordinære fylkeskommunale midler i den kommende toårsperiode. Videre skal det investeres over 4,5 milliarder kroner med eksterne midler (bymiljøpakken).

Chesak mener at anbudsregimer må kikkes på og anerkjenner behov for god kommunikasjon og dialog. “Jeg vil sjekke opp i hva som er gjort i administrasjonen”, sier hun. Risa utfordrer fylket til å ha en dedikert person som bindeledd med dem som skal utføre jobbene. Marianne Chesak svarer med at de trenger endring og at de vil ha dialog. Før de drar tilbake til Stavanger, spør jeg fylkesordføreren om hvordan hun opplevde møte med Risa. “Dette var et nyttig besøk og jeg er imponert over hva de har fått til. Riggen rundt selskapet er imponerende. De tenker helhetlig og bygger bedriftskultur med stolthet”, avslutter Chesak.