anette wold

GODT ARBEIDSFELLESSKAP

anette wold
GODT ARBEIDSFELLESSKAP

Berger Brehmer Johannessen direktør tunell Implenia

RISA/IMPLENIA ANS

En glad og ydmyk konsernsjef i Agder Energi fikk o verta den nye dammen i Åseral. 42 GWh (gigawatt timer) vil dette prosjektet tilføre Agder Energi, sier Steffen Syvertsen. Det er strøm til 2100 husstander etter oppgradering av dam ved Langevatn i Åseral.

Det er midt i juni og vi er på fjellstoga i Åseral. Risa har avsluttende møte med Agder Energi og Implenia. Prosjektet er oppgradering av dammen ved Langevatn i Åseral som er en del av kraftverket til Agder Energi. Det er i tillegg til dammen bygd en tunell som leder vann inn til Nåvatn.

Grunnen til at dette måtte gjøres er at demningen ved Langevatn ikke tilfredsstiller de nye sikkerhetskravene til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Derfor er den gamle betongdammen erstattet med en moderne fyllingsdam. «Den nye dammen blir større på alle måter slik at vannstanden i magasinet kan heves med ca. 10 meter,» forteller Tor Omdal som er prosjektleder hos Agder Energi. «Vanntunellen måtte vi også gjøre noe med siden den er rasutsatt. Hadde det rast her så ville det betydd store produksjonstap. Derfor er denne rehabiliteringen viktig for oss. Det er bygget en syv kilometer lang tunell som kobles sammen med fem kilometer av den gamle tunellen.»

Prosjektet er et samarbeid mellom Risa og Implenia. Totalentreprisen var på 600 millioner der dammen utgjorde ca. 80 millioner. Oppstart var like før jul i 2017 og det ble levert på tid etter tre års byggetid.

Risa har levert grunnarbeid og selve dammen mens Implenia har stått for tunelldrift og bekkeinntaket. Berger Brehmer Johannessen er direktør tunell hos Implenia og han sier at prosjektet har bydd på utfordringer som har blitt løst på en god måte i prosjektet. Johannessen understreker at han kom inn i prosjektet mot slutten, men at de er godt fornøyde med samarbeidet og ikke minst med resultatet. «For oss i Implenia kan vi absolutt gjenta dette arbeidfelleskapet om du skulle bli aktuelt,» sier Johannessen.

«Dette har gitt Risa kompetanse på å bygge dammer og vi håper å lande en avtale på en annen dam,» sier Tommy Emil Karlson som var prosjektleder for Risa i Åseral.

Fra venstre: Mads Hompland, Steffen Syvertsen, Tommy Emil Karlson, Jakob Hovet, Bjørn Risa, Berger Brehmer Johannessen og Audun Aaland

«Vi hadde i snitt ca. 50 personer som jobbet på dette prosjektet som har krevd sitt. Vi er stolt av resultatet, men ikke fornøyd med den økonomiske siden,» sier Mads Hompland som er Risa sin avdelingsleder i Sirdal.

Dammen er et mektig skue der den svinger seg foran utløpet av Langevatn. Dammen er bygd opp i flere lag der kjernen består av en spesiell asfaltkvalitet, dette for å gi en vanntett 07 og elastisk dam. Så bygges det utover med forskjellig kvalitet av masser. Det er strenge krav og det blir kontrollert hele tiden under byggingen.

«Vi støtte på endel utfordringer under byggingen,» sier Tommy Emil Karlson «blant annet så hadde firmaet som skulle levere betongen store økonomiske problemer, noe vi måtte ordne opp i. Fjellkvaliteten gav oss også utfordringer så dette var et komplisert prosjekt, men vi har levert veldig god kvalitet og det er vi fornøyd med.»

Tor Omdal prosjektleder hos Agder Energi er fornøyd med et godt samarbeid og et prosjekt som er levert på tid med en meget god kvalitet.

Steffen Syvertsen som er konsernsjef i Agder Energi er veldig ydmyk over det fantastiske arbeidet som egne fagfolk sammen med leverandøren har fått til. «Dette er et prosjekt som sikrer at vi kan levere vannkraft til samfunnet. Jeg har vært med i prosjektet de to siste årene som leder og i da g er jeg glad for å overta et visuelt flott anlegg.»

Bjørn Risa retter en stor takk til Implenia for godt samarbeid i dette prosjektet. «Her spiller vi på lag mens vi er konkurrenter på andre prosjekter. Alt godt!» avslutter Risasjefen.